Meni Pretraga

U konobi “Feniks” u Viškovu iznad Reke kuvar Živko Miošić na starinskom ognjištu sprema roštilj s raznim vrstama mesa. Pošto retko ko može sebi da priušti taj način pečenja, u Vegetinoj kuhinji je recept za ovo jelo prilagođen pripremi u modernoj kuhinji.

Sastojci

2 kg teletine
4 kašike ulja
60 g sušene slanine (pančete)
2 čena belog luka
peršun
biber
so
2 kg krompira
1 kašika Vegete

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Srednje zahtevno 8 osobe110 min

  • 1 Slaninu, peršun i beli luk sitno naseckajte, dodajte Vegetu, po želji malo limunovog soka i sve dobro izmešajte.
  • 2 Meso oblikujte u veliki odrezak. Istucite ga, malo posolite i pobiberite. Premažite ga pripremljenom mešavinom i savijte u rolat. Vežite ga koncem i posolite.
  • 3 U pleh koji ovde zamenjuje roštilj stavite ulje i krompir isečen na deblje kriške. Posolite ga, pobiberite i izmešajte.
  • 4 Na krompir stavite pripremljen rolat i dobro poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom.
  • 5 Stavite da se peče u rernu koja je prethodno zagrejana na 200°C. Kada je rolat napola pečen, okrenite ga, po potrebi zalijte s malo vode i nastavite tako poklopljen da pečete do kraja. Ukupno pecite oko sat i po.

Savet

Teletinu možete zameniti jagnjetinom ili svinjetinom.

Posluživanje

Pečenom rolatu skinite konac, isecite ga na kriške i poslužite zajedno s krompirom i salatom po želji.

Male tajne

Aluminijumsku foliju je važno da dobro pričvrstite za krajeve pleha kako se meso za vreme pečenja ne bi osušilo.

Podeli s prijateljima