Meni Pretraga

Kiselo zelje i repa, jela od heljde, prosa, ječma i leće, žganci i palenta samo su neki od specijaliteta slovenske kuhinje, koja se oslanja na autentičnost i domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Sastojci

Za pogačice:
300 g prosa
600 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica maslaca
1 kašika polubelog brašna tip 850
1 jaje
1 kašika Vegete
1 kašika naseckanog peršuna
Za prilog od kupusa:
3 kašike ulja
1 glavica luka
500 g iseckanog kiselog kupusa
1 kašičica Vegete
2 češnja belog luka
2 kašičice slatke tucane paprike
Za kotlete:
4 svinjska kotleta
so
biber
2 kašike ulja

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Srednje zahtevno 4 osobe70 min

  • 1 Proso stavite da se kuva u ključalu, posoljenu vodu. Kuvajte ga dok ne upije svu vodu, a zatim ga ohladite.
  • 2 Rashlađenom prosu dodajte rastopljeni maslac, brašno, jaje, Vegetu, peršun i sve dobro promešajte.
  • 3 Mokrim rukama oblikujte pogačice i složite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  • 4 Pecite u pećnici zagrejanoj na 200°C 15-20 minuta.
  • 5 Na ugrejanom ulju propržite naseckani luk.
  • 6 Dodajte kiseli kupus i Vegetu. Dinstajte povremeno dodajući vodu dok kupus ne omekša.
  • 7 Pred kraj umešajte naseckani beli luk i crvenu papriku.
  • 8 Kotlete na ivicama malo zarežite, posolite i pobiberite. Na vrućem ulju pržite kotlete s jedne i druge strane.

Savet

Ako je kupus prekiseo, prethodno ga isperite i ocedite.

Posluživanje

Tople pogačice poslužite s dinstanim kiselim kupusom i kotletima.

Podeli s prijateljima